استان كرمانشاه با وسعتي برابر با 24434/25 كيلومتر در غرب ايران واقع شده است. اين استان حدود 1/45 درصد از مساحت كل كشور را دارا مي باشد و به عبارتي هجدهمين استان كشور از لحاظ وسعت محسوب مي شود و ارتفاع متوسط آن از سطح دريا 1200 متر مي باشد.
محدوده سياسي اين استان از شمال به استان كردستان ، از جنوب به استان هاي لرستان و ايلام از شرق به استان همدان و از غرب با كشور عراق همجوار است. بطوريكه بيش از 330 كيلومتر مرز مشترك با كشور عراق دارد.
آب و هوای استان کرمانشاه
استان کرمانشاه به طور کلی دارای آب و هوای بسیار دلپذیری است که در دسته اقلیم های معتدل کوهستانی قرار دارد و از دیر باز تا به امروز مکانی مناسب برای تفریح بوده است. به صورت میانگین دمای هوا سالانه در این استان نزدیک به 14 درجه سانتی گراد و میزان بارش در آن سالانه بیش از 456 میلی لیتر می باشد.
چهار اقلیم متفاوت در این استان قابل مشاهده است که این امکان را در اختیارتان قرار خواهد داد شهری را که به سلایق شخصیتان نزدیک تر است برای استقرار انتخاب کنید، این اقلیم ها عبارتند از:
- زمستان ملایم و تابستان گرم و خشک : این نوع از آب و هوا در شهرستان هایی چون قصر شیرین، سرپل ذهاب و دهستان ازگله وجود دارد.
- زمستان و تابستان خنک : شهرستان هایی مانند جوانرود ( به استثنای دهستان ازگله )، پاوه و اسلام آباد غرب از جمله شهرستان هایی در استان کرمانشاه هستند که دارای این نوع اقلیم می باشند.
- نیمه خشک و استپی گرم : آب و هوای شهرستان های هرسین، کنگاور و صحنه در این دسته اقلیمی قرار می گیرند.
- نیمه خشک و استپی خنک : این نوع آب و هوا در شهرستان هایی چون سنقر و دهستان پشت دربند دیده می شود.
جاذبه های گردشگری کرمانشاه
طاق بستان
طاقبستان که یکی از معروفترین مکانهای توریستی شهر کرمانشاه است، مجموعهای از سنگ نگارهها و سنگ نوشتههای دورهی ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد. این مجموعه ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد که شامل دو طاق بزرگ و کوچک و چند سنگ نوشته است.
آنچه روی سنگهای دو طاق حجاری شده، صحنههای تاریخی تاجگذاری خسرو پرویز، تاجگذاری اردشیر دوم، تاجگذاری شاهپور دوم و سوم است.
وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی مفرح تبدیل کرده که از زمانهای دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است.
این اثر در ۱۵ دیماه سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
بیستون:
مجموعهی تاریخی بیستون در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی شهر کرمانشاه، جنوب غربی شهر بیستون و در پای کوهی به همین نام در مسیر همدان به کرمانشاه قرار دارد. قداست کوه بیستون، شرایط مطلوب آب و هوایی و قرارگیری بر سر راههای مهمی از جمله جاده ابریشم، باعث شد تا پادشاهان و فرمانروایان بسیاری به این منطقه توجه کنند و آثار و یادگارهای بیبدیلی در دل و دامنهی این کوه به یادگار مانده است.
این محوطهی تاریخی، فرهنگی و طبیعی ۲۸ اثر ثبت شده ملی دارد و در حریم آن بیش از ۱۵۰ اثر تاریخی شناسایی شده است. کتیبه و نقش برجستهی داریوش نیز در سال ۱۳۸۵ در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است. این اثر مربوط به دوره ی هخامنشیان است.
تکیه بیگلربیگی
تیکه بیگلربیگی در بافت کهن شهر کرمانشاه در محله قدیمی فیضآباد قرار دارد. این تکیه در زمان قاجارساخته شده است. تکیه بیگلربیگی آیینهکاری منحصر به فردی دارد و از این نظر در میان تکیههای شهر کرمانشاه بینظیر است. در سمت غربی حیاط تکیه، تالار آیینهکاری بزرگی ساخته شده که به حسینیه معروف است. این تالار با تزیینات عالی و کتیبههایی که مربوط به دوران مظفرالدین شاه است تزیین شده است. در دو طرف دیگر این تالار، اتاق وسیع مهمانخانه بیگلربیگی قرار دارد. تکیه بیگلربیگی اکنون به عنوان موزه خط و کتابت کرمانشاه، پذیرای بازدیدکنندگان و علاقهمندان است. همچنین اسناد قدیمی مربوط به خانواده بیگلربیگی نیز در این موزه به نمایش گذاشته شدهاند.
معبد آناهیتا
معبد آناهیتا از بزرگترین بناهای سنگی در ایران است که در شهر کنگاور در کرمانشاه قرار دارد. «آناهیتا» فرشته و نگهبان آب، فراوانی و زیبایی بوده است و ایرانیان مقام ارزشمندی را باری او قائل بودهاند. معبد آناهیتا پرستشگاهی است که همانند سایر بناهایی که بر بلندی ساخته شدهاند، برگرفته از شیوهی سکوسازی است. بر فراز این اثر تاریخی، ردیفی از ستونهای سنگی وجود دارد. ستون های این بخش 2/54 متر هستند. معبد آناهیتا به دورهی اشکانی یا ساسانی نسبت داده میشود.
سراب نیلوفر
سراب نیلوفر یکی از مقاصد مهم گردشگری در شمال غرب کرمانشاه به شمار میرود. گلهای نیلوفر که در بستر دریاچه زندگی میکنند، سوژهای عالی برای عکاسان جلوههای ناب طبییعی هستند و همین ویژگی هرساله گردشگران بسیاری را به سوی دریاچه سراب نیلوفر میکشاند.
سراب نیلوفر در حاشیه روستایی به همین نام، در ۲۰ کیلومتری شمال غرب کرمانشاه قرار دارد. این مجموعه تفریحی در ابتدای منطقه «سنجابی» و در دامنه کوههای «کماجار» واقع شده است. سراب نیلوفر مملو از نیلوفرهای آبی است که در نیمه اول سال غنچهها و برگهای آنها سر از آب برمیآورند و سطح زیادی از آن را میپوشانند. وزش باد روی تالاب سبب حرکت گلها میشود و منظره زیبایی را ایجاد میکند.
سراب نیلوفر در واقع دریاچهای طبیعی با وسعت ۱,۳۳۱ هکتار است که از تعدادی چشمه در کف و اطراف آن تغذیه میشود. آب زلال و شفاف دریاچه سبب میشود که در تمام طول سال ریشه و ساقههای نیلوفرهای آبی قابل دیدن باشند. در صورتی که بارندگی سالانه خوب باشد، تالاب در طول سال پرآب است و عمق بخشهایی از آن به ۳۲ متر میرسد. این تالاب دارای غارهای زیرزمینی است. آب دریاچه سراب نیلوفر نوعی مواد معدنی خاص دارد که شرایط رشد نیلوفرها را فراهم میکند.
طاق گرا
بنای طاق گرا یا طاق شیرین در گردنه پاتاق در مسیر کرمانشاه به سرپل ذهاب و در 15 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در کنار راه باستانی سنگفرشی بنا شده که فلات ایران را به بین النهرین ارتباط می داده است . در مورد زمان ساخت این بنا تاریخ دقیقی مشخص نیست اما برخی بر این باورند که این بنا به دست اشکانیان ساخته شده و برخی دیگر نیز می گویند قدمت بنا مربوط به دوران ساسانیان می باشد. آنچه که از تحقیقات باستان شناسی به دست آمده تاریخ ساخت این بنا را اینگونه بیان می کند: ظاهرا طاق گرا در اواخر دوره ساسانی و احتمالا زمان حکومت خسرو دوم (628-590م) ساخته شده است.
این بنا مستطیلی شکل دارای ابعادی 25x25 و ارتفاع حدودا 4.5 متر است که از جنس گچ و سنگ ساخته شده و در دوران حکومت ساسانیان به عنوان عبادتگاه مورد استفاده قرار می گرفته که امروزه به یکی از جاذبه های محبوب گردشگران استان کرمانشاه مبدل شده است.
قلعه یزگرد
این قلعه در یک دره وسیع با مساحت 40 کیلومتر مربع قرار دارد و از ضلع شرقی و غربی در مجاور صخره های عظیم و زیبای دالاهو است که به شکل پلکانی قرار گرفته اند و از ضلع غربی در مجاور یک پرتگاه با شیبی عمیق و تند است که به جلگه ذهاب منتهی می شود. یکی از شاهکار های زیبای این قلعه گچبری ها و کنده کاری هایی است که بر روی دیوارهای قلعه انجام شده است. نقوش و نگاره هایی که بر روی دیواره های قلعه طراحی شده به چند بخش تقسیم بندی می شوند که شامل نقوش گیاهی، نقوش هندسی، نقوش اساطیری، نقوش حیوانی و نقوش انسانی هستند. دیوار گچی، آشپزخانه، گچ گنبد، قلعه داور، قلعه یزدگرد، تپه رش، دروازه، آشیه وا و جای دار می باشد. مهم ترین قسمت قلعه گچبند است که به آن ( میدان) هم می گویند و دارای مساحتی حدود 3200 متر مربع است که در اطراف آن حصار هایی به شکل نیم دایره طراحی شده است. همچنین در ضلع جنوبی میدان، یک کاخ با شکوه وجود دارد که داخل آن با گچبری های بسیار زیبا طراحی شده است.
مجسمه هرکول
این تندیس که بر سکویی به طول 20/2 متر به پهلوی چپ بهطور نیم خیز به آرنج تکیه نموده و در دست چپ پیالهای دارد که تا نزدیک صورت نگه داشتهاست و نیز دست راستش بر روی پای راست قرار گرفته و پای چپ را تکیه گاه پای دیگر نمودهاست. طول مجسمه 47/1 متر که بهطور برجسته از سنگ کوه تراشیده شده و از طرف پشت به کوه متصل است. در عقب مجسمه نقوش و کتیبهای به زبان یونانی باستان بر روی سنگ نقش شدهاست. نقوش آن شامل درخت زیتونی است که از شاخه آن کماندان و تیردانی آویزان شدهاست. در کنار این درخت گرز مخروطی شکل گره داری حجاری شده که برجستگی آن نسبت به سایر نقوش بیشتراست. کتیبه به خط یونانی بایتان در هفت سطر بر روی لوحی به ابعاد ۳۳ × ۴۳ سانتیمتر که نمای آن به شکل معابد یونانی ساخته شده نوشتهاند. در زیر تنه هرکول نقش شیری دیده میشود که درازای آن از سر تا دم ۲۰۰ سانتیمتر و بلندی دم آن ۱۱۴ سانتیمتر است.
قصر شیرین
شهرستان تاریخی قصر شیرین در 166 کیلومتری استان کرمانشاه واقع شده است. آثار تاریخی بسیاری مربوط به دوران حکومت خسرو پرویز ( شاه ساسانی ) از جمله چهار طاقی، کاخ خسرو، قلعه جوامیر و کاروانسرای شاه عباس در این شهر قرار گرفته است.