موقعیت منطقه:

منطقه حد فاصل طولهای 34و45 تا 36و45 طول شرقی و 32و34 تا 34و34 عرض شمالی را شامل می شود. حداکثر ارتفاع منطقه حدود 400 متر و کمترین ارتفاع حدود 350 متر است. ارتفاع متوسط این منطقه از دریا 375 متر است.

کلیات:

بازارچه مرزی همانطور که از نام آن پیداست مکانی است واقع در نقطه صفر مرزی که در کنار گمرک مجاز و طبق تفاهم نامه های منعقد شده میان دو کشور همجوار برای انجام تشریفات ترخیص کالا تعیین شده است. صادر کننده در بازارچه مرزی به شخص یا اشخاص حقیقی و یا حقوقی گفته می شود که دارای کارت بازرگانی و یا مجوز صادرات بوده تا بتوانند نسبت به صدور کالا از بازارچه های مرزی اقدام کنند که در اصطلاح به آن پیله ور یا تاجر گفته می شود.

طبق آمار وزارت بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر تقریباً 50 بازارچه مرزی در کشور وجود دارد که یکی از بازارچه های مرزی فعال ایران بازارچه پرویز خان در شهرستان قصرشیرین در نقطه صفر مرزی قرار داشته و به جهت همجواری با روستای مرزی پرویز خان در عراق به این نام شناخته می شود.

شهرستان مرزی قصرشیرین در غرب استان کرمانشاه واقع شده و دارای 183 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق است.حدود 62 کیلومتر آن هم مرز با اقلیم کردستان عراق که به همین دلیل تجارت عمده این بازارچه با مردمان شهرهای کلار، سلیمانیه و همچنین موصل خانقین و کرکوک بیشتر می باشد. نزدیکی فرهنگ دو منطقه مرزی استان کرمانشاه و سلیمانیه عراق به دلیل همزبان بودن از مهمترین عوامل رونق اقتصادی و تجاری این بازارچه مرزی است. بازارچه مرزی پرویز خان یکی از قطب های اقتصادی کشور است که در سال 76 تاسیس و راه اندازی شد و در ابتدای احداث وسعت آن سه هکتار بود که در زمان فعلی به 30 هکتار افزایش یافته و با برنامه های در دست اقدام مسئولین استان، وسعت بازارچه مرزی پرویز خان در آینده به 400 هکتار افزایش خواهد یافت.

بازارچه های مرزی پرویز خان دارای دو عملکرد می باشد:

الف) عملکرد بازارچه مرزی پرویز خان به عنوان یک بازارچه صادراتی:

بازارچه مرزی پرویز خان در شهرستان قصرشیرین که در مسیر راه ابریشم قرار داشته نزدیک ترین راه ارتباطی و مواصلاتی از طریق عراق و سوریه به طول 900 کیلومتر به کشور های اروپایی می باشد و در زمان کنونی که کشور عراق در زمینه زیر ساختها و کارخانجات و اقتصاد وضعیت خوبی ندارد بهترین مسیر برای سرمایه گذاری در این کشور و کردستان عراق است که به لحاظ تشابهات زبانی و فرهنگ و رسوم با این منطقه ارتباط نزدیک و به لحاظ امنیت نسبی به سر برده و کمترین خطرات جانی و زیان مالی برای تجار و پیله وران در بر دارد.

طبق آمار موجود ارزش دلاری میزان صادرات یک ماه گذشته از بازارچه مرزی پرویز خان 2 میلیون و 430 هزار و 91 دلار و ارزش وزنی 801 میلیون و 658 هزار و 886 کیلوگرم بوده است. انواع کالاهای صادر شده از این بازارچه مرزی شامل بسکویت، نوشابه، آب معدنی، کیک، شیشه جام، سرامیک، سیمان، سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز، هندوانه، خیار، کفش، دمپایی پلاستیکی و کولر می باشد که علاوه بر این روزانه مقادیری از کامیونهای سوختی نیز از طریق مرز پرویز خان به عراق ترانزیت می شود. بازارچه مرزی پرویز خان در حال حاضر به صورت مستقیم و غیر مستقیم موجب اشتغالزایی بیش از سه هزار نفر را فراهم کرده است.

به صورت میانگین این بازارچه که دارای حجم مبادلات بازرگانی بالایی می باشد حداقل روزانه 800 کامیون حمل کالا به کشور عراق ترخیص و صادر می شود.

از مزایای احداث این بازارچه می توان به ایجاد مزیتهای نسبی در تولید و فعالیتهای بازرگانی در دو سوی مرز، ایجاد زمینه های لازم برای فروش و صادرات محصولات (بازارسازی و بازاریابی)، ایفای نقش موثر در تحکیم مناسبات مردم دو سوی مرز و ایجاد اشتیاق در کشور های همسایه جهت توسعه مبادلات و بهبود روابط تجاری با ایران و توسعه صادراتی غیرنفتی استان های همجوار اشاره کرد. تامین سطح مطلوب اشتغال در مناطق محل استقرار بازارجه ها و جمع آوری سرمایه های راکد و سرگردان و هدایت آنها به سمت تجارت و بازرگانی، افزایش امنیت منطقه، کاهش روند قاچاق کالا، رشد و توسعه اقتصادی مناطق مرزی و تامین مایحتاج ضروری مرز نشینیان از دیگر مزایای بازارچه های مرزی می باشد.

ب) عملکرد بازارچه پرویز خان به عنوان یک پایانه مسافری:

با علم به اینکه بازارچه مرزی پرویز خان در محور ارتباطی و نقطه صفر مرزی دو کشور ایران و عراق قرار دارد و به عنوان کریدور زائرین عتبات عالیات دو کشور عمل می نماید از دیر باز مورد توجه بوده که با حمایت های بیدریغ دولت خدمتگذار و مسئولین استان، این مهم محقق و هم اینکه روزانه بیش از سه هزار مسافر از بازارچه مرزی پرویز خان به عتبات عالیات اعزام می شود.

پایانه صادراتی قصرشیرین (بازارچه مرزی پرویز خان)

پایانه صادراتی قصرشیرین (بازارچه مرزی پرویز خان) دارای مساحتی حدود 400 هکتار می باشد که در طرح جامع تهیه شده فعالیت هایی مانند:

ترانزیت کالا – به مساحت 31/42 هکتار

سکوی انتقال مواد سوختی – به مساحت 40/86 هکتار

قرنطینه کشاورزی – به مساحت 39/17 هکتار

پایانه مسافر بری - به مساحت 2 هکتار

سکوی تخلیه و بارگیری کالا – به مساحت 8/7 هکتار

انبار ها و سرد خانه های سرپوشیده – به مساحت 48/56 هکتار

نمایشگاه با پارکینگهای اختصاصی به مساحت 29/93 هکتار

بازارچه دایمی به مساحت 22/16 هکتار

باسکول و ....

همچنین فعالیت های خدماتی و رفاهی مانند :

زمین های ورزشی به مساحت 3/3 هکتار

هتل به مساحت 1/8 هکتار

مراکز درمانی به مساحت 3566 متر مربع

مسجد به مساحت 5840 متر مربع

مدیریت مجموعه – به مساحت 5130 متر مربع

سالن ملاقات های تجار و بازرگانان و ...در طرح پیش بینی یشده است.